Heisessie Veluwe Vergaderingen
Waarom een heisessie?
22 januari 2020

Waar voldoet een goede heidag aan?

De kogel is door de kerk: de volgende bijeenkomst wordt een heidag. En dan nu aan jou de taak om deze te organiseren. Waar te beginnen en waar moet een geslaagde heidag nou aan voldoen? We geven je graag 5 tips.

1. Kies een geschikte locatie voor uw heidag

Een open deur, horen we u denken, maar we benoemen hem toch als eerst. Een heidag wordt vaak als middel ingezet om met elkaar out of the box te denken. De plek waar je dit doet, kan daarom enorm veel invloed hebben. Wanneer je in je vertrouwde of herkenbare omgeving bent, verval je vaak al snel in gewoontes en de denkwijze die men tijdens de dagelijkse bezigheden gebruikelijk is. Dit is juist precies wat je niet wil tijdens een heidag. Je wil dat iedereen met spontane, nieuwe, ludieke of op het eerste gezicht ongewone ideeën komt. Zorg dus dat je op een plek bent die prikkelt en waar men zich prettig voelt. Denk eens aan een locatie buiten, in het bos of met je voeten in het zand.

2. Zorg dat het doel duidelijk is

Niets zo vervelend als wanneer je een dag met het collega’s op pad bent en bij terugkomst op de zaak blijkt dat er het eigenlijk niets heeft opgeleverd. Zorg er dan ook van te voren voor dat het doel van de heidag bekend is bij iedereen en zorg dat iedereen zich eventueel hierop kan voorbereiden. Zorg dat iedereen weet wat het doel is van de dag en zorg ervoor dat wanneer er teveel wordt afgeweken van het thema iedereen weer de juiste kant op gestuurd wordt. Let op, kap niet direct alles af, want soms ontstaan de beste ideeën vanaf een zijspoor.

3. Voorbereidingstijd

Geef alle deelnemers de tijd om zich voor te bereiden. Dit kan al ruim voor de heidag zelf. Wanneer je een heidag organiseert, dan is er binnen de organisatie ‘iets’ wat extra aandacht verdient. Blijkbaar lukt dat niet gewoon op de werkvloer en dus wijk je uit naar een andere locatie. Zorg dat iedereen van te voren al weet waar het over gaat en wat je hoopt te bereiken na deze heidag. Zo kan iedereen zich alvast voorbereiden en eventueel meer verdiepen in het onderwerp.

4. Zorg voor genoeg breaks

Niemand is na uren zitten achter elkaar nog creatief. Zorg dus voor genoeg breaks. Dit komt de creativiteit ten goede, ook omdat de groep in de pauzes toch vaak met elkaar in gesprek gaat en er onderling een band ontstaat. Dit kan alleen maar een positief effect hebben op het verloop van de dag.

Echt een flinke break tijdens de heidag? Kies dan voor een activiteit. Dit kan een sportieve activiteit zijn, maar heb je ook wel eens gedacht aan een workshop schapendrijven of jeepsafari .

5. Stel vervolgacties op

Leuk een dag met elkaar op de hei, maar wat gebeurt er daarna? Zorg dat er bekend is wat er gaat gebeuren na de heidag. Worden de ideeën meegenomen naar de zaak, wordt de input direct opgepakt en worden er vervolgens acties uitgezet? Laat iedereen duidelijk weten wat er van hen verwacht wordt. Koppel ook terug naar de wanneer er actiepunten opgepakt worden of ideeën zijn uitgewerkt. Dit zorgt er ook voor dat mensen weten dat er wat gedaan wordt met de input die ze hebben gegeven en dus weten dat ze zich niet voor niets ingezet hebben.

1 Comment

  1. E. van de Ven schreef:

    Interessante tips!

    Een leuke sportieve break (mountainbiketocht) tijdens de dag heeft er bij
    onze heidag echt voor gezorgd dat iedereen in de middag even scherp was als in de ochtend:)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.